TIPS GEBRUIK FIETSACCU

De fietsaccu is een onmisbaar onderdeel voor een elektrische fiets. Helaas gaat de fietsaccu minder lang mee dan de e-bike zelf. Omdat het vervangen van een fietsaccu een dure grap is, probeer je natuurlijk om deze zo lang mogelijk in optimale conditie te houden. Hierbij een aantal handige tips om je fietsaccu langer te kunnen gebruiken.

Tip 1: Zorg dat de bandenspanning van je rijwiel in orde is
Door fietsbanden op de goede spanning te houden, hoeft je accu geen onnodige extra energie te verbruiken.

Tip 2: Rij niet met weg met trapondersteuning
Vooral aan het begin van je fietstocht is het belangrijk om de trapondersteuning op een laag niveau, of helemaal uit te zetten. Daardoor heb je aan het einde van een lange tocht extra accu energie over.

Tip 3: Schakel op tijd
Bij een stoplicht of aan het begin van een klim kun je het beste naar een lichtere versnelling schakelen. Afhankelijk van het terrein en je gewenste snelheid schakel je vervolgens weer op naar een hogere versnelling. Probeer wel zo min mogelijk te schakelen, want een constante snelheid is het beste voor je accu.

Tip 4: Fiets je accu niet helemaal leeg
In Nederland vind je op diverse plekken oplaadpunten voor e-bikes. Laad tijdens een tussenstop je accu altijd even op.

Tip 5: Voor het plaatsen van de accu contactpunten drogen
Indien je tijdens een regenbui je fietsaccu hebt verwijderd, droog dan eerst de contactpunten voordat je de accu terugplaatst.

Tip 6: Vermijd extreme temperaturen
Temperatuur heeft een grote invloed op de fietsaccu. Bij temperaturen onder het vriespunt loopt de capaciteit van je accu snel terug. Een langere tijd met extreem lage temperaturen of blootstelling aan de volle zon doen de accu geen goed.

Tip 7: Berg je fietsaccu niet helemaal leeg op
Zorg dat een fietsaccu is opgeladen wanneer deze voor een langere periode wordt opgeborgen. Een lege accu werkt diepontlading in de hand. Het advies is daarom om de accu minimaal half opgeladen (50 procent) op te bergen.

Tip 8: Verwijder je fietsaccu van de fiets
Indien je e-bike de hele dag buiten staat, verwijder dan de afneembare accu van de fiets. Op deze manier wordt hij niet blootgesteld aan kou, hitte of regen.